Amazon kommer – engang
Det går godt i dansk e-handel, der nærmer sig de 130 mia. kr. i omsætning i 2018. Desværre ryger over en tredjedel af de mange milliarder uden om dansk detailhandel, inklusive e-handlen, og ender i udlandet.
Dansk e-handel har i mange år oplevet konkurrencen fra udenlandske netbutikker, ikke mindst de største som Amazon, Zalando og eBay. For de danske forbrugere øger deres indkøb i udlandet, og det er en digital grænsehandel, som i 2017 lå tæt på 40 mia. kr. Det er fire gange mere end den fysiske grænsehandel over især den dansk-tyske grænse.
Men danske netbutikker er ukuelige optimister, og da deres organisation, FDIH, i august 2018 spurgte dem om fremtidsudsigterne, så mente knap hver tredje netbutik, at deres omsætning vil vokse med mindst 25 % indenfor de næste tre år.
”Jeg smiler bredt, når jeg læser vores analyse. Her regner 6 ud af 10 netbutikker også med at ansætte flere medarbejdere de kommende år. Det er klare tegn på en dejlig optimisme, som jeg også fornemmer, når jeg besøger medlemmerne rundt om i landet,” siger Niels Ralund, direktør i FDIH, Foreningen for Dansk Internethandel.
”Jeg glæder mig især over, at næsten halvdelen af netbutikkerne vil skrue op for eksporten, for vi bliver presset af udenlandske netbutikker, og vi skal vinde det tabte tilbage ved at sælge mere til udenlandske kunder.”
Butikslukninger i sigte
En af de udenlandske netbutikker, der er godt kendt i Danmark, er amerikanske Amazon. Danskerne handler livligt på gigantens engelsk- og tysksprogede hjemmesider. Så uden at målrette salg mod Danmark er Amazon nr. 4 over de netbutikker, hvor danskerne oftest handler, og det giver dem en markedsandel på knap 2 procent af danskernes handler på nettet. Coop er nr. 6 på listen.
Onlinegiganten Amazon står for halvdelen af den samlede amerikanske e-handel, en tredjedel af den britiske og knap halvdelen af den tyske. Det er en gigant af hidtil uset størrelse, og rygterne om et indtog i Danmark og Norden tager til i styrke dag for dag.
Amazons mål er at være en ”everything shop”, hvor man kan købe alt og det skal være så nemt som overhovedet muligt for kunden at handle. Især deres ”prime” abonnement, hvor kunden i USA for 119 USD årligt er garanteret levering inden for 48 timer samt diverse rabatter og fordele er en hård nød at knække for konkurrenterne.
Amazon kommer, Amazon kommer
Hvis eller måske rettere, når Amazon rykker målrettet ind på det danske marked, forventer FDIH, at det sker med et ”prime-abonnement”. Danske netbutikker tror, at det vil kunne mærkes i hele den danske detailhandel.
8 ud af 10 netbutikker i FDIHs undersøgelse mener, at Amazons indtog vil føre til lukninger i branchen, mens 7 ud af 10 forventer, at flere fysiske butikker må dreje nøglen om.
”Vi kan ikke løbe rundt og skrige ”ulven kommer” uden at gøre noget. Så i september tog vi truslen i øjesyn på en bustur, hvor vi kørte til Tyskland og besøgte Amazons lager i Hamburg. Interessen var så stor, at vi på mindre end 3 timer fik vi solgt de 60 pladser på bussen, fortæller Niels Ralund.
Turen gjorde de danske e-handelskøbmænd klogere på muligheder og udfordringer, og flere deltagere havde svært ved at samle kæben op, da de kom ud af de topsikrede og topmoderne Amazon-gemakker.
Vi kommer til at mærke det, men danske e-handel er så avanceret og butikkerne så dygtige, at Amazon og andre giganter skal kæmpe hårdt for at opnå en så dominerende indflydelse.
Niels Ralund, direktør i FDIH, Foreningen for Dansk Internethandel.
Ca. 1,5 mio. pakker om ugen ryger ud af Amazons logistikcenter i Hamborg, der i travle perioder kan sende godt 500.000 pakker om dagen. Centret er arbejdsplads for 1700 medarbejdere og en masse robotter, der håndterer de 11.000 varenumre og 40 mio. varer fordelt på 64.000 kvadratmeter. Centret er det blot ét af 12 logistikcentre i Tyskland, og så har Amazon yderligere 7 logistikcentre i Polen. Det bliver sandsynligvis de centre, der skal servicere danske kunder.
Respekt, men ikke frygt
Niels Ralund har stor respekt for Amazon, men han frygter ikke, at Amazon drejer nøglen om for dansk e-handel.
”Vi kommer til at mærke det, men danske e-handel er så avanceret og butikkerne så dygtige, at Amazon og andre giganter skal kæmpe hårdt for at opnå en så dominerende indflydelse. Jeg ser allerede butikker, der udvikler modtræk mod den udenlandske konkurrence.”
FDIHs direktør deltog i en debat med direktør Gregers Wedell-Wedelsborg fra Matas på årets Folkemøde. Her fortalte Gregers Wedell-Wedelsborg, at Matas havde set på sit vareudvalg og sammenlignet det med Amazons. Mange produkter var de samme, men med et tæt butiksnet og hurtigere levering gennem butikkerne kan Matas tage en kommende konkurrence op.
Amazon – et skridt mod eksport
Amazon kan også styrke dansk eksport via e-handel, fordi forretningen også er en markedsplads, hvor andre også sælger, mod et gebyr selvfølgelig. Det giver gode muligheder for at øge sit salg til en global kundekreds.
”Amazon giver os mulighed for at nå forbrugere, som vi ikke selv har været i stand til at få fat i. Det er en stor fordel for min virksomhed, at jeg via én platform rammer 340 millioner potentielle kunder,” siger Søren Kipling, Eshoes.
Hver femte danske netbutik i FDIHs undersøgelse sælger via Amazon i dag, og endnu flere overvejer salg via giganten. Salgskanalen udgør dog sjældent mere end 10 % netbutikkernes samlede salg
”Det er klogt, når Amazon kun er én af flere salgskanaler. For du mister styringen af dit salg. Hverken vilkår eller priser er til forhandling, og glem alt om data om dine kunder. Kunderne handler ”hos Amazon”, så kundedata går kun til dem.”
Netop Amazons brug af data har fået den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager til at overveje en sag mod Amazon bl.a. for unfair brug af andres data.

Niels Ralund, direktør i FDIH, Foreningen for Dansk Internethandel