Jacob Kjeldsen, chef for Fremstillingsindustrien

God planlægning er det glemte redskab i værktøjskassen

At planlægge sin produktion optimalt lyder som en banalitet. Ikke desto mindre er det et forsømt område i mange virksomheder. Til gengæld er det også en nem vej til at øge effektiviteten og dermed forbedre bundlinjen.

I Danmark har vi en driftig robotindustri, blandt andet drevet frem af robotklyngen i Odense. Ifølge Jacob Kjeldsen, der er chef for Fremstillingsindustrien under Dansk Industri, indtager Danmark da også en fornem tredjeplads i EU, når antallet af anvendte robotter i de danske virksomheder gøres op pr. 10.000 medarbejdere, og på verdensplan indtager vi en nydelig sjetteplads.

”Kigger vi frem mod 2023, estimerer analyser dog, at vi vil være faldet til en placering som nummer 6 i EU og en placering som nummer 11 på verdensplan”, føjer Jacob Kjeldsen til. Det beviser med al tydelighed, at der i en global konkurrencesituation ikke er tid til at hvile på laurbærrene. Samtidig dokumenterer den lidt triste forudsigelse, at det ikke kun handler om at anvende robotter i produktionen, men også om at anvende dem på den rigtige måde.

Potentialet skal udnyttes fuldt ud

”I Fremstillingsindustrien arbejder vi blandt andet med at lære produktionsvirksomhederne at anvende robotterne strategisk, og det er i sagens natur tæt forbundet med effektiv produktionsplanlægning”, siger Jacob Kjeldsen videre. Produktion og planlægning skal nemlig helst gå op i en højere enhed, hvis potentialet i automationsteknologi og digital produktionsstyring skal udnyttes til fulde.

Det er et billede, som Jesper Larsen, der er kommerciel direktør i virksomheden ROB-EX i Odense, kan nikke genkendende til. Her udvikler og markedsfører man software til produktionsplanlægning, og i den sammenhæng spiller robotterne naturligvis en væsentlig rolle, hvad enten der er tale om emneproduktion, procesproduktion eller projektproduktion og næsten uanset hvilken branche, der er tale om.

Planlægning bør tages alvorligt

Det er ikke i alle virksomheder, man er lige motiveret for at tage ny teknologi i brug. Derfor er det vigtigt, at topledelsen er med til at motivere implementeringen. Eksempelvis i Tyskland ser vi stor interesse for værktøjer til produktionsplanlægning, og her betragter man dem helt klart som et strategisk værktøj”, siger Jesper Larsen fra ROB-EX, hvor man blandt andre har navne som Atlas Copco og Alfa Laval på kundelisten.

Jesper Larsen understreger dog, at det er mindst lige så vigtigt, om ikke vigtigere, for de mindre og mellemstore virksomheder at have fokus på effektiv produktionsplanlægning. De kan nemlig økonomisk være mere følsomme over for markedskonjunkturer, så her er effekten meget tydelig på bundlinjen, når man ved at arbejde smartere kan øge produktiviteten både blandt medarbejdere og maskiner.

Konkurrenceevnen skal øges

Ifølge Jacob Kjeldsen fra Fremstillingsindustrien er en af udfordringerne for de danske produktions- og fremstillingsvirksomheder, at der generelt set er mangel på såvel medarbejdere som uddannelse i branchen, ligesom tiden ofte er et problem, når nye teknologier skal implementeres. Derfor er det en klar fordel med værktøjer – især software – der er brugervenlige og enkle at gå til.

”I 2020 fik vi en national robot strategi, men det er ikke nok med en strategi. Vi skal også identificere, hvorledes vi generelt får styrket området og øget såvel kompetenceniveau som konkurrenceevne blandt virksomhederne”, siger Jacob Kjeldsen videre. Samtidig påpeger han at det er vigtigt teknologisk at være helt fremme i skoene, når der skal tiltrækkes kvalificeret arbejdskraft.