Kæmpe potentiale for renovering og energioptimering
Nu skal den eksisterende bygningsmasse have en overhaling. Den konkrete årsag er at Danmark skal lave en langsigtet bygningsstrategi som en del af det EU bygningsdirektiv, der trådte i kraft sidste sommer. Det skal nu vækkes til live af reel handling.
Omkring 65 pct. af den danske bygningsmasse er fra før 1980 og er således opført før, der for alvor blev stillet krav til energiforbruget. Desuden har mere end 400.000 bygninger et energimærke D eller dårligere. Opgørelsen stammer fra ”Energisparerådets anbefalinger til den langsigtede bygningsstrategi 2019”, der blev publiceret sidste efterår. Derfor er det oplagt, at der gemmer sig et endog særdeles stort potentiale for renovering og dermed energioptimering af den eksisterende bygningsmasse. Energisparerådet skønner nemlig videre, at omkring 85 pct. af den nuværende bygningsmasse vil eksistere i 2050.
Jeg har set mange groteske eksempler på nedrivning i stedet for renovering
Ingrid Reumert fra VELUX
Da energiforbruget til bygninger står for ca. 40 pct. af det samlede danske energiforbrug, er der mulighed for at opnå et væsentligt bidrag herfra til at realisere regeringens målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 sammenlignet med 1990. En meget varm fortaler for, at der for alvor skal sættes skub i renovering og energioptimering, er Ingrid Reumert, der både er næstformand i SYNERGI og Vice President for kommunikation, bæredygtighed og Public Affairs i VELUX Gruppen. Endvidere er er hun næstformand i klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren.
Læs også: Bæredygtighed, energioptimering og godt indeklima går hånd i hånd
Nedrivning er en dårlig løsning
”Her arbejder jeg med, hvorledes vi bedst muligt håndterer den CO2, som allerede ér indlejret i den eksisterende bygningsmasse. Det gør vi ved i langt højere grad at renovere i stedet for at rive ned. I dag renoverer vi i omegnen af 0,5 pct. af den eksisterende bygningsmasse, men vi skal op på minimum 2-3 pct., før det alvor giver mening”, siger Ingrid Reumert. Hun er enig i anbefalingerne fra Energisparerådet, der kommer på baggrund af, at EU’s nye bygningsdirektiv, som kræver, at der udarbejdes en renoveringsstrategi for den eksisterende bygningsmasse.
Ifølge denne skal eksempelvis de statslige bygninger netop følge en årlig renoveringsrate på 3 pct. i direktivets løbetid.
Der er mange gode argumenter for at øge mængden af renoverings- og energioptimeringsprojekter. Både i forhold til miljøet og, at Danmark går forrest som det gode, grønne eksempel
Katrine Bjerre Eriksen
Katrine Bjerre Eriksen, der er direktør i SYNERGI, føjer til, at hvis man kigger på kommunerne, som alt andet lige er de største bygningsejere i Danmark, har ikke mindre end 70 pct. af den kommunalt ejede bygningsmasse et dårligt energimærke. Her er der altså også virkelig meget at hente, og den politiske opbakning er der, for det forståelsespapir, der danner fundamentet for den nuværende regering, peger blandt andet på energieffektiviseringer med krav til energibesparelser i offentlige bygninger. Udarbejdelsen af en langsigtet renoveringsstrategi er endvidere omfattet af Energiaftalen fra juni 2018.
Danmark som foregangsland
Såvel Ingrid Reumert som Katrine Bjerre Eriksen glæder sig altså over, at fokus ikke længere kun er på opførelsesfasen, men også retter sig mod renovering og energioptimering, og Ingrid Reumert føjer til, at hun har set mange groteske nedrivningsprojekter, hvor det i virkeligheden ville have givet megen mere mening at renovere. Samtidig understreger Katrine Bjerre Eriksen, at vi allerede råder over de fornødne teknologier til effektiv energioptimering. Det er ikke noget, vi først skal bruge tid på at forske os frem til, så det er med andre ord bare med at komme i gang.
Læs også: Lidl kører grønt på de danske landeveje
”Det er der faktisk også al mulig god grund til, for selv om vi i Danmark er stolte af, at 50 pct. af vores elforbrug i dag stammer fra vindkraft, fylder vind kun ca. 9 pct. af landets samlede energiproduktion. Der er med andre ord lang vej igen, hvis vi skal nå klimaplanens mål om at reducere det samlede CO2 med 70 pct. i 2030”, siger hun og peger på endnu et argument for at komme i gang. Nemlig, at Danmark går forrest som det gode eksempel og viser vejen internationalt. 75.000 danskere er beskæftiget i den grønne sektor, så renovering og energioptimering handler også om eksport og erhvervspolitik.