Dataindsamling er vigtig for den grønne omstilling
Her i efteråret er Dansk Industri på turné med en serie af folkehøringer om Danmarks digitale fremtid. En af dem fandt for nylig sted i Sønderborg, hvor der var fokus på bedre udnyttelse af forbrugsdata.
I Sønderborg Kommune arbejder man målrettet på at begrænse energiforbruget, og i den sammenhæng har man lige siden starten af ProjectZero for mere end 10 år siden og målet om at blive CO2 neutral i 2029 i høj grad haft øjnene rettet mod borgernes adfærd. Netop indsamling og analyse af forbrugsdata er netop nu oppe i tiden – med de udfordringer EU’s GDPR forordning medfører – og er blandt andet et område, som tidligere klimaminister Lars Christian Lilleholt har gjort sig til talsmand for på en konference hos COWI.
I løbet af efteråret er Dansk Industri på turné landet rundt med en række folkehøringer om fremtidens digitale samfund. I starten af september var man på besøg i Sønderborg, hvor man i samarbejde med Sønderborg Vækstråd stod for høringen »Data giver grøn omstilling«. En af oplægsholderne på høringen var direktør i ProjectZero, Peter Rathje, som blandt andet sagde, at ambitionen om at blive CO2 neutral kræver styrket anvendelse af data i borger- samt virksomhedsinddragelsen. Ved at sætte forbrugsdata fri får borgerne overblik, og virksomhederne kan udvikle nye forretningskoncepter og skabe grønne jobs.
Data skal udnyttes bedre
Danmark har høje klimaambitioner, og derfor vokser behovet for nye teknologiske løsninger. En af de mulige løsninger er en bedre udnyttelse af de enorme mængder data, som f.eks. myndigheder og forsyningsselskaber ligger inde med om danskernes energiforbrug. Det er værdifulde oplysninger, som danske virksomheder og offentlige institutioner kan udnytte til udvikling af nye services og innovative forretnings- og servicemodeller. Samtidig kan forbrugerne få adgang til tidssvarende, smarte og energieffektive løsninger.
»Det er vigtigt, at danskerne er med til at præge brugen af data i vores energisystem. Hvordan vil vi gerne have, at vores forbrugsdata bliver brugt, og hvilke fordele kan vi få ud af at bruge dem klogt? Vi vil gerne diskutere, hvordan viden i data – herunder borgernes forbrugsdata – kan understøtte vækst, nye forretningsmodeller, grøn omstilling og et mere bæredygtigt samfund i fremtiden. Vi vil gerne tale med danskerne om, hvordan vi kommer derhen, hvad der er vigtigt, og hvad vi skal være varsomme med«, siger Troels Ranis, der er branchedirektør i DI Energi.