Lars Frelle-Petersen, direktør, DI. Foto: Agnete Schlichtkrull. Copyright: Dansk Industri

Digital omstilling kræver kompetencer og ansvarlighed

Danske virksomheder er blandt de mest digitale i EU. Det har EU-Kommissionen kunnet konstatere flere år i træk, og det er meget positivt. Når virksomhederne bliver mere digitale, bliver de mere konkurrencedygtige og formår at anvende deres medarbejderes ressourcer bedre.

Derfor er det ikke mærkeligt, at flere virksomheder forsøger at blive mere digitale, udnytte data og finde frem til en mere digital forretningsmodel. Det er relevant, uanset om man laver ballepressere eller bacon, eller om man sælger advokatydelser, transport eller avanceret medicinaludstyr. Udfordringen er som regel den samme: at omstille sin virksomhed til en digital tidsalder og udnytte de teknologiske muligheder.

Men alligevel er der mange virksomheder, der har svært ved at tage de næste skridt op af digitaliseringsstigen.

Det skyldes blandt andet, at virksomhederne har svært ved at følge med den rasende fart, som teknologiudviklingen har.

Når virksomhederne bliver mere forbundne med tusindvis af enheder, der kan tale samme, så stiger antallet af datakilder voldsomt og det samme gør selvsagt mængden af data. Det er smart, for data er viden, og viden giver muligheder for at træffe de rette beslutninger ved hjælp af dataanalyser.

Hvis virksomhederne blot indsamler en masse data, men ikke gør det på en strukturereret måde og med et klart formål er man lige vidt. Som ledelse i virksomheden skal man vide, hvad man vil have viden om og hvad man gerne vil bruge den viden til.

Ofte er det dog svært for virksomhedsledere at afsætte tiden til at nytænke, hvordan data kan gøre ens produkt eller virksomhed bedre. Og har man tiden og ideerne kan det være svært at få kompetente medarbejdere til at føre planerne ud i livet.

En anden udfordring er, at den forbundne og digitale virksomhed også kan blive mere sårbar. En virksomhed, hvor såvel lager, konti og robotter potentielt kan hackes er per definition mere modtagelig over for digitale trusler – hacking og anden cyberkriminalitet – end en virksomhed, der slet ikke har omfavnet digitaliseringen.

Det betyder ikke, at man skal afholde sig fra at digitalisere. Det betyder blot, at man skal tænke sikkerheden ind fra starten og sørge for, at den står mål med virksomhedens digitale niveau. Det har vi desværre set eksempler på ikke var tilfældet med store tab til følge.

I DI går vi meget op i, at vi får digitaliseret Danmark og danske virksomheder på en god og ansvarlig måde.
Vi vil over de kommende år gøre en dedikeret indsats for, at stadig flere virksomheder – store og små og fra alle brancher – både får kompetencerne til at digitalisere deres virksomhed, og at de gør det på en ansvarlig og sikker vis.

Det handler om at løfte de digitale kompetencer i samfundet fra første dag i folkeskolen til sidste dag på arbejdsmarkedet. Og det handler om at styrke sikkerheden i den enkelte virksomhed.
På den måde kan vi sikre, at Danmark også om to, fem og ti år forhåbentlig fortsat har de mest digitale virksomheder i EU.