Bedre køling sparer energi og giver større kapacitet
Da Danmarks Tekniske Universitet skulle moderne sit datacenter, benyttede man samtidig lejligheden til at installere et nyt kølesystem fra Vertiv. Det lever både op til DTU’s ambitioner om bæredygtighed og giver bedre udnyttelse af serverne.
Som brugere af it-tænker vi kun sjældent på, hvad det egentlig er, der driver alle de tjenester, services og applikationer, vi benytter os af på computer, tablet eller smartphone. Kun sjældent skænker vi datacentrene en tanke, og kun sjældent tænker vi over, hvad det egentlig kræver at holde dem i drift 24-7 således, at vi altid har adgang til den information, vi har brug for. Uanset, hvor og hvornår behovet opstår.
Et datacenter i drift udvikler varme. Rigtig megen varme endda. Derfor har nogle serviceudbydere valgt at bygge datacentre i lande, der er karakteriseret ved et køligt klima, men det er naturligvis ikke en mulighed for alle. Da Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby – DTU – så sig nødsaget til at modernisere sit datacentre, herunder forbedre kølingen, var man derfor nødt til at gå en anden vej.
Understøtter Verdensmålene
I samarbejde med Vertiv, der er en af verdens førende leverandører af teknologi og infrastruktur til datacentre, besluttede man sig i forbindelse med en gennemgribende modernisering i stedet for at implementere den mest moderne køleteknologi. Vel at mærke på den mest energieffektive måde, da FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed ifølge DTU selv er fundamentet for alle uddannelsesinstitutionens aktiviteter.
Valget faldt på Vertiv Liebert PCW, en vandkølet enhed, der blev monteret af Wexøe Solutions, en samarbejdspartner der har specialiseret sig i at udvikle og etablere datacenterløsninger med fokus på energioptimering. Mere effektiv køling kan nemlig spare markant på strømforbruget og dermed gøre et datacenters samlede energiomkostninger mindre.
Distribueret køling er effektivt
Netop en reduktion af energiforbruget på en kosteffektiv måde var alfa og omega i projektet, fordi moderniseringen af datacentret også havde til formål at kunne øge kapaciteten, blandt andet i forbindelse med håndtering af Big Data og andre datatunge applikationer. Det skulle vise sig, at såkaldt distribueret køling skulle være vejen frem med henblik på at opnå det ønskede resultat.
Tidligere kørte ventilatorerne i datacentret for fuld kraft for at opnå en konstant temperatur på 20 grader celsius i hele serverrummet. Med Vertiv Liebert PCW har det imidlertid været muligt at dele datacentret i kolde og varme zoner forstået på den måde, at kølingen er koncentreret omkring serverne, mens køling af gangarealerne er knapt så essentiel. Desuden giver Vertiv Liebert PCW bedre mulighed for at anvende udendørs luft til køling.
Får nu flere ”gratis” køledage
Når luften udendørs er kold nok, er det nemlig muligt at øge antallet af de såkaldte ”freecooling” dage, hvor cirkulation af denne er tilstrækkelig, til at køle serverne uden brug af kompressorerne. Simpelthen fordi der nu primært køles i de sektioner af serverrummet, hvor det er nødvendigt. Med den nye topologi i serverrummet regner DTU således med, at antallet af ”freecooling” dage på årsplan kan øges med 20.
Serverrummet på DTU drives i samarbejde med Danish e-infrastructure Cooperation (DeiC), der håndterer den digitale infrastruktur for alle danske universiteter. Derfor er det essentielt, at datacentret til hver en tid yder det optimale og er klar til selv krævende beregningsopgaver uden hverken maskinmæssigt eller temperaturmæssigt at skulle døje med sved på panden.