Paradigmeskifte: Cloud demokratiserer adgangen til IT
Cloudløsninger er ikke bare skalerbare, sikre og fleksible. De er også demokratiske og giver dermed små virksomheder en langt bedre adgang til avanceret IT, siger to eksperter.
Det kan være svært at tro det, men internationale giganter som Airbnb, Uber, LinkedIn og Facebook har også været små engang. Men uden adgangen til cloudcomputing, var de formentlig forblevet små, og havde i hvert fald aldrig nået de positioner, som de besidder i dag.
Det mener direktør i TDC Erhvervs Cloud Solutions, Casper Bøyesen. Og af samme grund tøver han ikke med at kalde adgangen til cloud-tjenester for en demokratisering af IT-ressourcer – og dermed et paradigmeskifte.
“En af de mange smukke ting ved cloud er jo, at du betaler for det, du bruger og ikke mere. Slut er den tid, hvor du som vækstvirksomhed var nødt til at investere i store fremtidssikre servere, der reelt var alt for store til dit aktuelle behov. I dag abonnerer du bare på de cloud-services, som du har brug for her og nu, og så opsiger du dem, når dit behov ænder sig. Det er en udvikling, der reelt giver SMV’erne en helt unik mulighed for at være på omgangshøjde med de allerstørste, når det gælder IT.”
Cloud er stordrift
Og sandt er det, at der er et utal af muligheder, når en virksomhed rydder sit serverrum for i stedet at abonnere på servertjenester via internettet – også kaldet cloudtjenester.
For én ting er skalerbarhed og flotte oppetidsgarantier. Noget andet er den lave forbrugspris, siger Casper Bøyesen.
“Det er den jo fordi cloud-leverandøren opnår nogle meget solide stordriftsfordele. Leverandørens kunder belaster eksempelvis hans servere på forskellige tidspunkter af døgnet, hvilket gør, at han i langt højere grad kan udnytte sin serverkapacitet. Til sammenligning bliver mange af de inhouse-servere, der stadig står og brummer rundt omkring i kældrene, ofte kun benyttet i fem procent af tiden. Ud over at der ikke er nogen indkøbsudgifter, og ingen udgifter til opgradering og drift, er det yderligere en forklaring på, at stykprisen når det gælder cloud, bare er meget lavere.”
Man bliver nødt til at forstå, at ligegyldigt hvilket segment, man tilhører, så er konkurrencen global i dag. Og i udlandet holder konkurrenterne sig ikke tilbage med hensyn til at benytte smarte it-løsninger
Birgitte Hass, administrerende direktør, IT-Branchen
Birgitte Hass, der er administrerende direktør i Danmarks største brancheorganisationer for it- og televirksomheder, IT-Branchen, ser paradigmeskiftet på samme måde.
“Fremkomsten af cloud-tjenester betyder, at adgangen til it-ressourcer allerede er demokratiseret. Og hvis vi skal kikke længere ud i fremtiden, er drømmen jo, at den udvikling fortsætter. Det kunne være i form af platforme, hvor man f.eks. som mindre virksomhed får mulighed for at leje sig ind og benytte kunstig intelligens i form af selvlærende algoritmer. Det er en fremtidsvision, men vi ser allerede de første eksempler i dag.”
De store fører alligevel an
Men selvom der med cloud formelt set er lige adgang til ressourcerne, er det alligevel de største virksomheder, der fører an, fortæller Casper Bøyesen.
Han peger på frygten for store forandringer, som en del af forklaringen.
“Det er meget naturligt, at der er en modstand, og at det tager tid at adoptere, men jeg er ret sikker på, at vi inden længe kommer til at se en hale af SMV’er, der følger i kølvandet på de store. Ikke mindst fordi det relativt set er dem, som cloud tilbyder de allerstørste fordele.”
Birgitte Hass er enig, men så gerne, at der kom endnu mere fart over feltet.
“Det er lidt ærgerligt, at der er visse segmenter indenfor SMV’er, der sover tornerosesøvn. Man bliver nødt til at forstå, at ligegyldigt hvilket segment, man tilhører, så er konkurrencen global i dag. Og i udlandet holder konkurrenterne sig ikke tilbage med hensyn til at benytte smarte it-løsninger.”
Hun nævner manglen på kompetencer og digital forståelse som den allerstørste hindring for SMV’erne.
“Jeg er helt med på, at det kan være virkelig svært at overskue den digitale verden, men så er mit råd, at man opsøger rådgivning. Vi har f.eks. en række regeringsinitiativer som Digital Hub Denmark og SMV-Digital. Det er rigtig gode steder at starte,” siger Birgitte Hass.
Cloud overflødiggør ingen
Casper Bøyesen nikker og peger på, at der blandt nogle it-medarbejdere også kan være en frygt for at blive overflødiggjort, hvis de trykker på den store cloud-knap. Den teori har man dog ikke set skyggen af bevis for i TDC Erhverv, siger han.
“Jeg forstår godt den umiddelbare kobling, men jeg har aldrig set nogen blive fyret på grund af cloud. Det, der sker, er tværtimod, at systemerne altid er opdaterede, og at der dermed opstår endnu flere muligheder, som man ønsker at udnytte som driver for vækst og forbedret konkurrenceevne. Det er faktisk helt fantastisk at følge, hvordan de virksomheder, vi har kontakt med, vokser og i den grad udnytter skalerbarheden i cloud.