Foto: Tina Mayn, EVP Products & Innovation, VELUX, Hampus Jakobsson, General Partner at Pale Blue Dot, Thomas Kovsted, General Manager, IBM Denmark, Teemu Lehtinen, CEO, KIRAHub og Michael Ambjorn, CEO, PropTech Denmark

Tech Trends: Fem bud på hvad der kommer til at fylde i byggebranchen

Træd ind i fremtidens byggeri hvor bæredygtighed og teknologi går hånd i hånd

Fem eksperter, med forskellige indgangsvinkler til byggebranchen, deler deres idéer om, hvordan ny teknologi og grønne principper vil definere byggebranchen i fremtiden

Tina Mayn, EVP Products & Innovation, VELUX

”Fremtiden handler om at gentænke, hvordan bygninger kan bidrage til at løse globale klima- og sundhedsudfordringer gennem bæredygtig design og udførelse samt ved brug af nye teknologier. I VELUX har vi en ambition on at reducere CO2 fra materialer såsom glas, træ, aluminium og stål, derfor samarbejder vi med en række partnere for at opnå bedst mulig udnyttelse af de nyeste materialeteknologier. Derudover arbejder vi med startups for at fremskynde innovation og time to market. Hos VELUX har vi desuden haft et ønske om at udforske, hvordan fremtidens boliger kunne se ud. I samarbejde med Effekt-arkitekter og Artelia-ingeniører har VELUX-gruppen derfor udviklet et eksperimenterende boligmiljø bestående af lavemissions boliger: Living Places. Den bæredygtige tilgang videreføres i opførelsen af vores nye kontor i Østbirk – LKR Innovation House. Her transformerer vi et historisk rum og genbruger de materialer, i stedet for at konstruere noget nyt.”

Hampus Jakobsson, General Partner at Pale Blue Dot

”Det byggede miljø rummer både store udfordringer og store potentialer ift. klima – vi skal finde måder at håndtere det grænseløse forbrug af forurenende materialer såsom cement og stål, der har et lavt genanvendelsespotentiale. Udover dette er fødevareproduktion, spildevandsbehandling og energiproduktion også enorme udfordringer. For at opnå urbanisering, der ikke har destruktive konsekvenser, er vi nødt til at omlægge og gentænke vores byer markant. Vi skal dokumentere forbruget af materialer, energi og strøm. Vi skal erstatte og genbruge alle materialer. Vi skal decentralisere og adskille energi, affaldshåndtering og genbrug. Gør vi dette rigtigt, kan vi udnytte og håndtere alle dele bedre.”

Thomas Kovsted, General Manager, IBM Denmark

“Vi står over for en unik mulighed for at digitalisere vores bygninger, så de bæredygtigt kan bidrage til, at Danmark fortsat indfaser og udnytter endnu mere sol – og vindenergi i elsystemet. Bygningsdirektivet og Energieffektiviseringsdirektivet vil understøtte den udvikling ved at fordre, at virksomheder investerer i energieffektivisering og elektrificering. Gør de det – tilført den rette digitalisering – kan virksomheder tilbyde forbrugsfleksibilitet og energilagring i deres bygninger. Vi står derfor med en enestående mulighed for at omdanne vores bygninger til virtuelle batterier, der kan aflaste elnettet og skabe nye indtægter for ejerne.”

Teemu Lehtinen, CEO, KIRAHub

”Jeg tror, byggebranchen er klar til en betydelig transformation drevet af både teknologi og bæredygtighed, men det kræver en trinvis og systematisk ændring af forretningsmodeller og processer. Vi er endelig begyndt at se, hvordan teknologier som Building Information Modelling (BIM), Mixed Reality (XR), kunstig intelligens (AI), automatisering og robotteknologi positivt påvirker projektudførelsen. Hvilket fører til længe ventede forbedringer i produktivitet og omkostningseffektivitet. Samtidig prioriterer byggeriet i stigende grad bæredygtighed, blandt andet på grund af regulering, og skifter dermed til kulstoffattige materialer, energieffektive byggemetoder og energioptimeret bygningsdrift. Efterhånden som vi bevæger os fremad, kan vi forvente yderligere integration af smarte teknologier, indførelse af vedvarende energiløsninger og et skift i retning af cirkulær byggepraksis med det formål at minimere spild og klimaaftryk, som kan valideres med realtidsdata og digital byggestyring.”

Michael Ambjørn, CEO, PropTech Denmark

“ESG (miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold) betragtes af de fleste aktører inden for fast ejendom som den største strategiske udfordring for sektoren i de kommende år – og de efterspørger proptech-løsninger for at tackle dem. Dette fremgår af den nyeste Danish PropTech Report.
90% af respondenterne har i 2024 øget deres brug af digitale værktøjer, hvilket er rekordhøjt. Det viser, at økonomiske udfordringer ikke har bremset den digitale transformation i sektoren. Tilføj hertil, at 80% af respondenterne angav, at de stadig har til hensigt at øge deres investeringer i digitale løsninger, hvilket yderligere sætter en forventning om vækst.

Tænk C02 regnskaber og AI til energioptimering. Tænk nye kommercielle modeller gennem Space-as-a-Service samt lejer-kontakt apps. For ikke at nævne kortlægning af biodiversitet, frembrusningen af energifællesskaber og konvergensen med mobilitet – og de digitale behov fra en verden, der hvor fokus mere og mere er på at renovere frem for at bygge nyt. Løsningerne er derude.”

Læs det samlede ConTech 2024 Magasin her