Kvadratmeter bliver fremtidens ressource i kontormiljøet
ConTech Lab har igangsat pionerprojektet Fremtidens Kontormiljø, der skal være med til at skabe rammerne for en nyudvikling af vores arbejdsplads. Gennem anvendelse af sensorteknologi skal der nu indhentes store mængder data på tre testlokationer, og forventningerne til projektet er store med henblik på at gøre kvadratmeter til en attraktiv ressource.
Coronakrisen skubbede til en udvikling, der allerede var sat i gang. En udvikling, der i høj grad er skabt af teknologi, der betyder nye måder at arbejde på. Vi arbejder eksempelvis mere, hjemmefra, eller når vi er på farten, og vi sidder ikke nødvendigvis hele dagen ved skrivebordet. Samtidig forventer medarbejderne et mere fleksibelt kontormiljø, der kan indrettes og ændres efter behov.
Behov som blandt andet kan manifestere sig i ønsker om åbne kontormiljøer, loungeområder, der kan anvendes til møder eller hyggekroge, hvor der f.eks. er ro til at læse. Derfor er det helt naturligt at spørge, om vores kontorbygninger performer efter hensigten. ConTech Lab har derfor startet et pionerprojekt, hvor der netop er fokus på fremtidens kontormiljø, og det sker gennem anvendelse af sensorer, der skal registrere brugsmønstre.
Et digitalt antropologisk spor
Forudsætningen for at kunne ændre kontormiljøet, så det passer bedre til brugernes behov, er opsamling og registrering af adfærdsdata. Man kan næsten sige, at der skabes et antropologisk spor i digital form. Med i projektgruppen er blandt andre 3XN/GXN, Danielsen Spaceplanning, Københavns Kommune, Henning Larsen, Ubiqisense, CLIMAID, Leapcraft og Act In Fact ApS.
De første tre testlokationer er allerede fundet, og det er BLOXHUB, Bygningsstyrelsen samt KU Research & Innovations nyrenoverede CO2-neutrale bygning. På baggrund af testlokationerne er det planen at udvikle en målemetode, der skal være med til at afgøre, om moderne kontormiljøer performer som tiltænkt. Målet med pionerprojektet er at skabe et nuanceret billede af, hvorledes en driftsherre kan skabe fremtidens kontormiljø via en adaptiv og dynamisk tilgang.
Data på reelle brugsmønstre
”I projektet skal vi kigge på, hvordan vi kan komme med anbefalinger til optimering og handling på baggrund af en databaseret tilgang. Det er ikke særlig udbredt at måle på bevægelse i bygninger og kombinere disse data med viden om brugerbehov, og en af årsagerne er, at det er komplekst at måle på brugsmønstre, da det kræver det rette tekniske setup, dataanalyser og -korrelationer i kombination med input fra brugerne”, forklarer Mayes Ali, der er teknologichef i ConTech Lab.
Sammen med Netværkschef Christina Haupt Toft er hun derfor spændt på potentialet i pionerprojektet. Ved at måle på bevægelsen i en bygning gennem et teknologispor, kan man få data på reelle brugsmønstre i bygninger. Dette i kombination med input fra brugerne danner tilsammen et billede af, om bygningen og kontorrummet bruges på den måde, som man i projekteringsfasen har forventet og tilpasset sig efter.
Indsigt til gavn for fremtiden
”Der er således stort incitament for, at vi kan blive bedre til at udnytte bygninger og skabe rum, der tjener flere formål. De manglende datasæt betyder nemlig, at bygge- og driftsorganisationer har ringe chancer for at vide, om deres bygning performer som tiltænkt, eller om der er behov for at tilpasse sig konkrete brugerbehov for at udnytte kvadratmeter bedre”, føjer Christina Haupt Toft til.
Hun understreger, at det kræver kompetencer og brugervenlige metoder, når data skal omsættes til konkrete anbefalinger og handlinger. Men potentialet er åbenlyst. Arkitekter kan bruge indsigt fra projektet i forbindelse med design af fremtidige kontorbyggerier, ligesom bygge- og driftsorganisationer kan benytte den nye viden til at træffe beslutninger om udformning af nye bygninger samt om omorganisering af eksisterende bygninger.