Sponseret af Scandi Byg

Modulbyggeri i træ er populært – og klimavenligt – som aldrig før

Ønsket om et mere klimavenligt byggeri har fået telefonerne til at kime hos Scandi Byg A/S, hvor svanemærkning er standard, og ønsker om DGNB-certificering let kan efterkommes.

Frem til 2010 var det effektiviteten, kvaliteten og de konkurrencedygtige priser, som Jesper F. Hoffmann fremhævede, når Scandi Byg A/S skulle overbevise potentielle kunder om fordelene ved industrielt fremstillet modulbyggeri.

Men siden da, har tingene forandret sig radikalt, og salgsdirektør og konstitueret administrerende direktør Jesper F. Hoffmann har i dag fået endnu et slagkraftigt argument, som flere og flere er lydhøre overfor:

Det modulbyggeri, som Løgstør-virksomheden har produceret gennem de sidste 40 år, er nemlig grønt, så det basker – så grønt, at produktet som standard er svanemærket, og enkelt kan suppleres med en DGNB-certificering, fortæller Jesper F. Hoffmann:

Vi har jo altid bygget i træ, og dermed i sagens natur været klimavenlige. Men det var først da klimadagsordenen for alvor vandt frem for ti år siden, at vi indså, at vi faktisk stod med et produktionssetup og et produkt, der kunne bidrage markant i forhold til fremtidens klimaudfordringer”, siger han og tilføjer, at man efterfølgende klimaoptimerede endnu mere:

-Vi havde et rigtig godt udgangspunkt med brug af bæredygtigt FSC/PEFC-certificeret træ, og det faktum, at vi bygger modulerne indendørs. Det sidste betyder bl.a. at vi i modsætning til traditionelt byggeri, der udsættes for regn og fugt i opførelsesperioden, ikke skal bruge energi på at udtørre bygningerne efterfølgende. Men vi ønskede i endnu højere grad at gøre bæredygtighed til en del af vores DNA, og gik derfor hele virksomheden igennem med en tættekam, lyder det.

 

Dobbelt så ambitiøst

Resultatet er, at byggerierne fra Scandi Byg kan prale med et CO2-fodaftryk pr. kvadratmeter på bare 5,43 i en totalanalyse, med en ambition om at gå endnu længere:

-Vi vil gerne være med til at gå forrest i byggeriet, og har derfor et mål om at reducere vores klimaaftryk helt ned til 4,25 kg. CO2 pr. kvadratmeter indenfor de næste tre år. Det er dobbelt så ambitiøst, som det mål klimapartnerskabet for bygge- og anlægsbranchen har sat, men vi mener, det er fuldt ud realistisk, siger Jesper F. Hoffmann og nævner, at man er i fuld gang med de LCA – eller livscyklus-beregninger, der i den forbindelse er nødvendige.

Her indgår bl.a. det forhold, at hver kubikmeter træ, som erstatter et andet byggemateriale, i gennemsnit reducerer CO2-udslippet med 1,1 ton. Dertil kommer at der bindes cirka et ton CO2 i én kubikmeter træ, som altså i hele bygningsmassens levetid er fjernet fra atmosfæren.

Og så er Jesper F. Hoffmann ikke engang nået til de rent tekniske produktionsforhold endnu:

-I og med at vi har industrialiseret produktionen, sparer vi energiressourcer hele vejen igennem, siger han og peger på, at samtlige processer – fra de rå byggematerialer modtages og bearbejdes i produktionshallerne, og til de færdige, rumstore moduler monteres på byggepladsen – er planlagt med ressourceoptimering for øje.

 

Billigt og miljøvenligt i drift

Fordelene for miljøet er da også langt fra udspillet, når modulerne er færdigbyggede, og beboerne er flyttet ind. Den industrielle produktion tillader nemlig, at modulerne opnår en meget høj tæthed – så høj, at varmetabet gennem klimaskærmen kan matche de allerskrappeste danske krav.

-Sammenlagt betyder det, at brugerne kan glæde sig over et godt og langtidsholdbart byggeri, og desuden har vished for, at bygningens drift påvirker klimaet minimalt. Vurderet ud fra den efterspørgsel, vi i øjeblikket oplever, er det en kombination, som falder i rigtig mange menneskers smag, lyder det fra Jesper F. Hoffmann.