Sponseret af Kronospan Novopan

Klimavenlig gulvvarme kan sagtens lade sig gøre – også i 1. sals højde

Det er fremstillet af genbrugstræ, reagerer lynhurtigt på temperaturudsving og sparer dermed masser af energi. Klimagulvet fra jyske Kronospan Novopan Træindustri er på vej til at blive fast inventar i mange klimavenlige byggerier.

At tiden nogle gange arbejder for én, kan spånpladeproducenten, Kronospan Novopan Træindustri i Pindstrup på Djursland skrive under på.

Da man for 10 år siden som de eneste i Danmark begyndte at producere spånplader beregnet til gulvvarme, kunne forretningen nemlig kun køre rundt, hvis den blev baseret på affaldstræ fra de danske genbrugspladser. Så det blev den.

Derefter har tiden og dagsordenen som bekendt ændret sig radikalt, så det at anvende genbrugsmaterialer nu ikke bare er økonomisk fornuftigt, men også det eneste rigtige i forhold til klima- og miljø.

Appelsinerne er dermed trillet ned i turbanen hos den gamle fabrik, der siden 1950-erne har insisteret på at producere spånplader i skovfattige Danmark. Og key account manager Per Nørgård Mortensen er ikke overraskende glad for udviklingen:

-Ja, nogle gange kan man være heldig, smiler han og fortæller, at man siden da har forfulgt det klimavenlige spor med certificeringer og grønne tiltag i hele produktionsprocessen.

Resultatet er alt fra traditionelle – og klimavenlige – spånplader til brug i møbel- og byggeindustrien – og til det banebrydende Novopan Klimagulv, som i lighed med de øvrige produkter kan svanemærkes, hvis kunden ønsker det.

 

Kronen på værket

Ikke mindst klimagulvet oplever fabrikken med de 210 ansatte en støt stigende efterspørgsel på:

-Vores klimagulv er jo kronen på værket, når det kommer til klimavenlige løsninger, siger Per Nørgård Mortensen og forklarer, at træ binder CO2 indtil den dag, hvor det brændes af.

-Ved i stedet at lave træet om til spånplader, sparer vi ikke bare miljøet for en stor mængde CO2. Vi overflødiggør også produktionen af en masse af den klimabelastende beton, som man traditionelt har brugt ved etablering af gulvvarme, siger han og peger på, at vandbåren gulvvarme nedlagt i spånplader også giver en langt hurtigere reaktionstid.

Med det mener Per Nørgård Mortensen, at man hurtigt kan nedjustere gulvvarmen, når solen pludselig står ind ad vinduerne og varmer boligen op en kold vinterdag. Og tilsvarende kan man hurtigt skrue op igen, når solen er væk.

Det betyder kort og godt, at varmen er der, når der er behov for den, og dermed overflødiggør åbning af vinduer, fordi rummet simpelthen bliver for varmt.

-Essensen er jo, at det tager meget længere tid for en stor klump beton at blive henholdsvis varm og kold – faktisk helt op til 8 – 10 timer. Klimagulvet har derimod en reaktionstid på 1 – 2 timer og er dermed både en energieffektiv og økonomisk løsning, som det tilmed er muligt at lave nattesænkning på, siger Per Nørgård Mortensen.

 

Populær løsning på 1. sal

En anden årsag til den stigende efterspørgsel og det faktum, at Kronospan Novopan Træindustri sidder på omkring 70 procent af markedet for spånplader til gulvvarme er, at løsningen kan anvendes i hele boligen.

-Tidligere var man henvist til radiatorer på 1. sal – simpelthen fordi et betongulv med varmeslanger var for tungt. Det problem er løst med klimagulvet, der kan anvendes i alt fra kælderen til badeværelset på første sal, siger Per Nørgård Mortensen og nævner at de mange certificerede byggerier, der skyder op, også giver travlhed på fabrikken:

-Det handler jo om, at man i forhold til f.eks. DGNB-certificeringer får point for at benytte vores løsning. Fra primært at have solgt til private og håndværkere via trælasterne, er projektbyggerierne blevet en større og større del af vores marked.

Og den udvikling vil helt sikkert fortsætte, siger Per Nørgård Mortensen:

-Vi har ikke gjort voldsomt meget for at markedsføre produktet. Trods det kører fabrikken 24/7 året rundt for at følge med. Dertil kommer, at der i fremtiden formentlig vil komme endnu mere fokus på klima og miljø. Så på den baggrund tror jeg ikke, vi kommer til at kede os foreløbigt, lyder det.