Sponseret af Taasinge Elementer

Foto: Taasinge Elementer.

Hvorfor kun fokusere på ekstravagante træbyggerier?

I langt de fleste tilfælde er træ klart det mest bæredygtige og økonomiske valg. Men udfordringer som manglende viden om materialet og forældede regelsæt spænder ben for brug af det ædle materiale. Træ skal ikke kun bruges til ekstravagant byggeri, men skal også bruges i hybridløsninger.

Med det stigende fokus på klima og miljø, er det tydeligt, at træ bliver mere og mere hypet. Alligevel bliver det ikke valgt alle de steder, det ellers kunne bidrage positivt til byggeriet. Tilsyneladende tror mange, at træ kun kan bruges til ekstravagante byggerier. Men ifølge en af landets førende træelementproducenter bør fremtiden også rumme mere byggeri med hybridløsninger, hvor man kombinerer træ med beton, stål og glas, så det giver bedst mening for både konstruktion, arkitektur og budget.

Foto: Taasinge Elementer.

“Træ har mange fordele som element i et byggeri og er i de fleste tilfælde økonomisk mest fordelagtig, men det kan ikke alt. Man skal derfor altid bruge beton eller stål, hvor det er nødvendigt og giver mening. Når man bygger et hus, kan det fx være, at en del af det bærende skal være i beton eller stål, mens klimaskærmens konstruktion holdes i træ. Det gælder altså om at vælge de løsninger, som er fordelagtige i forhold til både arkitektur, konstruktion og miljø, og her er hybridløsningen ofte en overset mulighed, der ofte giver en mere fleksibel og økonomisk fordelagtig løsning,” fremhæver Martin Thostrup, der er adm. direktør hos Taasinge Elementer, som er specialiseret i træelementer til byggerier.

Og der er sket meget, siden virksomhedens etablering i 1971. Virksomheden har i dag ca. 300 ansatte fordelt på syv fabrikker i Danmark, Norge og Letland, der designer, udvikler og monterer de specialkonstruerede træelementer til alle former for byggeri. 40 ingeniører og konstruktører designer elementerne, hvorefter enten færdige indvendige og udvendige vægge og tage leveres til brug i boligbyggerier, skoler, institutioner, hoteller og kulturelle bygninger.

Træ smukt og bæredygtigt

Det vigtigste ved en bygning er jo, at den skal løse et behov. Derfor er udgangspunktet altid bygherrens behov – men med det på plads, så bør der også være rum til at se på klimabelastningen. På verdensplan står flytrafik og skibstrafik tilsammen for 2,5% af den samlede CO2 udledning. Det udlægges ofte som et væsentligt indsatsområde. Men faktisk står cementproduktionen for 5% af verdens CO2 udledning – men det har ikke helt samme fokus.

“Prøv at tænk på, hvad vi kunne gøre ved at bruge træ i flere og flere løsninger”, siger Martin Tholstrup og understreger samtidig, at bare fordi bygninger er beklædt med træ, betyder det ikke, at de bliver kedelige at kigge på:

“Man kan udvikle utroligt smukke ting og detaljer med træ, fremhæver Martin Tholstrup og nævner bl.a. kontorbygningen HOHO i Wien og verdens højeste rene træbyggeri på 18. etager Mjøstårnet i Brumunddal i Norge, som Taasinge Elementer har leveret specialkonstruerede løsninger til.”

Mod til at vælge træ

Hos Taasinge Elementer glæder de sig over, at der er stigende interesse for mulighederne med træbyggeri. Men Danmark hænger tilsyneladende stadig fast i traditionerne. For på trods af, at vi som nation har fokus på klimaet, mangler der stadig et skridt fra tanke til handling. Træbyggeri udgør således kun 8 % af Danmarks byggerier. Og det skyldes ifølge eksperterne i branchen primært tradition og manglende viden om mulighederne og fordelene ved træ.

Hos os kender vi til træ og de egenskaber, det har. Vi innoverer i at bruge smarte og intelligente løsninger

“Vi arbejder med de materialer, vi føler os trygge ved og kender Men verden kræver grøn omstilling – også af byggeriet. Vejen mod mere bæredygtigt byggeri kræver handling. Derfor er det vigtigt med en kulturændring i branchen og nye koncepter, der gør, at vi tør bygge med materialer, som man ikke har haft tradition for i mange år, hvor hastighed og effektivitet har fortrængt mange oprindelige byggematerialer. Vi skal simpelthen turde bygge mere i bæredygtige materialer, som eksempelvis træ,” understreger Martin Tholstrup og forsætter:

“Hos os kender vi til træ og de egenskaber, det har. Vi innoverer i at bruge smarte og intelligente løsninger, men det er slet ikke vores tilgang, at alt skal være i træ. Men kan man bruge træ i stedet for miljøbelastende materiale, så skal man gøre det.”

Martin Tholstrup nævner et eksempel på den manglende viden om træbyggeri, som efter hans mening går igen i lovgivningen, hvor vi i Danmark har vanskeliggjort at bygge mere end 4 etager i rent træ. En regel, man ikke har i Sverige eller Norge – lande, der ellers ikke har mindre fokus på sikkerhed end Danmark. Skal vi gøre noget mere for klimaet, skal vi derfor både se på lovgivningen, men også se mere på hybridløsninger med træ og sikre en gradvist større viden om træets egenskaber. Bæredygtighed kommer via smarte løsninger og intelligente kombinationer, der indebærer øget anvendelse af træ, lyder det fra de erfarne træbyggere hos ­Taasinge Elementer.