Digitalt manifest for fremtidens byggeri
To af grundpillerne for fremtidens byggeri er bæredygtighed og digitalisering. Ingen af dem kan imidlertid stå alene, og den lim, der skal binde dem sammen er data.
Eller rettere sagt fælles adgang til data på tværs af hele byggebranchen. Eksempelvis kræver det høj grad af digitalisering at kunne dokumentere, at man lever op til ambitionerne i FN’s verdensmål for så vidt angår udledning af CO2, lige som det kræver høj grad af digitalisering at håndtere de forskellige byggeprocesser på den mest bæredygtige måde. Først når byggeriet bliver databaseret, er det muligt at fastlægge reelle grænseværdier samt ikke mindst at overholde dem.
Kravene til bæredygtighed ændrer fundamentalt vores byggetradition i bestræbelserne på at nedbringe ressourceforbrug og udledning af CO2
Christina Hvid, administrerende direktør i MOLIO, Byggeriets Videnscenter
”Kravene til bæredygtighed ændrer fundamentalt vores byggetradition i bestræbelserne på at nedbringe ressourceforbrug og udledning af CO2. Derfor har vi brug for en digital spejling af vores byggeprojekter. En digital tvilling i form af en virtuel eller digitalt bygget bygning med tilhørende database, som indeholder al information og dokumentation. Både når det gælder planlægning, udførelse, drift og genanvendelse. Det stiller store krav til branchen, for materialer og konstruktioner skal på et meget tidligt tidspunkt i byggeprocessen vægtes nøje. Det udfordrer i første omgang arkitekten, konstruktøren og ingeniøren, da krav til materialer og byggetekniske løsninger allerede skal besluttes og medtænkes i de tidlige designfaser”, siger Christina Hvid, der er administrerende direktør i MOLIO, Byggeriets Videnscenter.
I samarbejde med Dansk Byggeri, BLOXHUB, InnoByg – BUILD 4.0 samt repræsentanter for COWI, Arkitema, Henning Larsen Architects, NCC, HD Lab, GenieBelt og BIM Object står MOLIO bag et såkaldt Digitalt Manifest, der skal klæde byggebranchen på til den digitale fremtid. Den digitale infrastruktur skal bindes sammen, og for at det kan lykkes, skal der samarbejdes på tværs af byggeriets værdikæde. Samtidig er det vigtigt, at virksomhederne tager aktivt del i processen ved selv at investere i den digitale udvikling. Christina Hvid understreger, at vi ikke som sådan er teknologisk bagud i Danmark, men at byggebranchen er bagud i forhold til produktivitet og udnyttelse af teknologi.
Hun siger videre, at MOLIO et centralt omdrejningspunkt i arbejdet med at få branchen til at samarbejde på tværs af hele værdikæden. Her spiller den digitale tvilling en afgørende rolle for sammensmeltningen af digitalisering og bæredygtighed. Den skal nemlig anvendes som datamodel, hvor alle parametre, herunder bæredygtighedsparametre, er tilgængelige og kan anvendes som grundlag for simulering af miljøbelastninger ved forskellige scenarier. For nylig deltog Christina Hvid på en studietur til Californien sammen med DI Byg og 18 virksomheder. Det var helt tydeligt, at der var tale om en øjenåbner for alle, da man fandt ud af, hvor langt man er kommet andre steder i verden. Derfor er det essentielt, at branchens virksomheder nu selv tager ansvar for at løfte opgaven.