Skrigeballon eller løsning…?

Er Greta Thunberg mere og andet end en skrigeballon…? Jeg synes, vi skal lade svaret blæse i vinden – eller måske rettere i vindkraften – for sagen er jo, at selv om en skolepige står med tårer i øjnene på talerstolen i UN’s hovedkvarter i New York og med grådkvalt stemme skælder ud på verdens politikere, ja så sker der meget inden for den grønne omstilling. Der sker rigtig meget.

Jeg vil lade det være op til den enkelte at vurdere seriøsiteten af det, man vel mest af alt kan kalde for et mediestunt. Problemet er nemlig, at Greta Thunberg kun skælder ud. Hun kommer ikke med forslag til løsninger, og hun nævner ikke med ét eneste ord nogle af de mange tiltag, der rent faktisk sker over hele verden med henblik på at sænke det globale CO2 aftryk.

Donald Trump har en forkærlighed for fossile brændstoffer og har ligeledes trukket USA ud af den internationale klimaaftale. Men da jeg sidste sommer deltog i C40 World Mayors Summit i København, hørte jeg borgmester Eric Garcetti fra Los Angeles sige ”Even when The White House is out, we are in”. Mere end 400 byer og borgmestre i USA arbejder således aktivt med bæredygtig byudvikling på baggrund af arbejdet i C40 netværket.

Det samme gør vi i Danmark, hvor Samsø og Sønderborg kommuner for nylig har fået godkendt deres klimaplaner af C40 Cities Climate Leadership Group netværk, der består af 90 af verdens største og mest innovative byer – blandt andre København. Derudover arbejder 18 andre danske kommuner på at opnå det samme i det Realdania initierede DK2020 netværk, hvor grøn omstilling og bæredygtighed er i fokus.

Så selv om mange mener, at de nationale politikere snakker mere, end de handler, sker der altså noget lokalt – og det samme gør der ude i virksomhederne. »Det er ikke kun nationer, der kan lave klimaplaner. Det kan virksomheder også«. Sådan sagde Cecilie Beck, studievært på TV2 Nyhederne, da hun i september måned var moderator på Microsoft Sustainability Forum hos Microsoft Danmark i Lyngby.

Ordene faldt med direkte adresse til den amerikanske softwaregigant, der ikke alene har en vision om at være CO2 negativ i 2030, men i 2050 vil have fjernet al historisk CO2 udledning, siden Bill Gates i 1975 startede virksomheden hjemme i familiens kælder i Seattle. Mange andre virksomheder, eksempelvis danske Velux, har også truffet en beslutning om på den måde at rette op på fortidens synder.

Men – kan vi vende udviklingen på globalt plan? Det er ved at være sidste udkald, men jeg håber det. På Grøn Vækst vil vi i hvert fald gøre, hvad vi kan for at sprede de gode historier og de gode budskaber. Vi vil være med til at skabe inspiration og synergi på tværs af brancher og sektorer, og vi vil fortælle omverden om de klimateknologiske kompetencer, vi råder over i Danmark.

Med disse ord siger jeg velkommen til første udgave af Grøn Vækst.

 

Redaktør, Grøn Vækst
Henrik Malmgreen