Grønne intentioner bliver til dokumenteret bæredygtighed
Der tales meget om bæredygtighed – så meget at samtalen i den grad skriger på dokumentation. Det mener FRØSLEV, der af samme grund er i gang med at miljødeklarere nogle af de produkter, der har størst stigning i efterspørgsel.
Man kan snart sagt ikke tale med en producent, en brancheorganisation eller for den sags skyld en politiker, uden at ordet ”bæredygtigt” dukker op. Og det er alt sammen godt, for det understreger, at den grønne dagsorden har bidt sig fast, og er noget, der ligger helt fremme i folks bevidsthed.
Men spørger man direktør hos FRØSLEV, Martin L. Petersen, rækker det ikke længere med ord og fine løfter. Der skal mere til:
Jeg synes, det er på tide, at vi som branche tager næste skridt, og faktisk får dokumenteret, at vores hensigter står mål med virkeligheden. Med det mener jeg, at der alle steder fra bliver sagt rigtig mange flotte ord, men at forbrugerne reelt ikke kan se, hvor miljøvenligt et givet produkt er.”
Martin L. Petersen
Den service vil FRØSLEV gerne yde sine kunder, også selvom virksomheden i forvejen både er FSC- og PEFC certificeret, samt følger EUs tømmerlov og dermed garanterer, at hverken den miljømæssige- eller den sociale bæredygtighed tilsidesættes hos virksomhedens underleverandører.
Miljøvaredeklarationer er fremtiden
-Vi har haft FSC- og PEFC-certificeringerne i en årrække, og de er selvfølgelig en rigtig god garanti for den enkelte forbruger. Men skal vi videre med den grønne dagsorden – så er det næste, naturlige skridt også egentlige miljøvaredeklarationer, siger direktøren.
Og miljøvaredeklarationer, eller EPD’er, som de også kaldes, er netop én af de veje FRØSLEV har valgt at gå. Det er således anledningen til, at det uvildige institut FORCE Technology gennem det seneste år har været travlt beskæftiget med at udføre livscyklusanalyser for to af virksomhedens mest efterspurgte produkter: FRØSLEV ABODO og det i forvejen svanemærkede FRØSLEV Heatwood.
Kortlægger alt
Resultatet for FRØSLEV er, at man fremover vil kunne tilbyde sine kunder en krystalklar dokumentation for de enkelte produkters energi- og ressourceforbrug set i et komplet livscyklus-perspektiv. Og den slags er præcist lige så kompliceret, tidskrævende – og ikke mindst dyrt, som det lyder, smiler Martin L. Petersen:
-Man kortlægger jo alt fra CO2-udledning i forbindelse med transport til vores maskiners energiforbrug siger han og nævner, at ingeniørerne ikke nøjes med at slå op i maskindokumentationen for få vished for forbruget. Nej, man måler på den enkelte høvls reelle forbrug over en periode.
-Det siger noget om, hvor omfattende dokumentationsarbejdet er – og forklarer også hvorfor, deklarationen udgør et betragteligt beløb. Men så får vi også en komplet og håndgribelig dokumentation, som vi er sikre på, vil blive endnu mere efterspurgt i fremtidens byggerier, lyder det.
Træ er løsningen
Alt tyder da også på, at tiden arbejder for virksomheder som FRØSLEV, der blev grundlagt tilbage i 1990 og i dag beskæftiger 115 medarbejdere.
For træ er som skabt til at løse en stor del af de CO2-relaterede udfordringer, som ikke mindst byggeriet har et ansvar for at løse, siger Martin L. Petersen:
-Byggeriet står for en stor del af den menneskeskabte CO2-udledning – ifølge flere rapporter helt op mod 40 procent. Det positive er så, at vi kan nedbringe udledningen væsentligt, hvis vi i højere grad også benytter træ som byggemateriale, siger han og henviser til træets evne til at optage og binde CO2.
Dermed er træet i realiteten den CO2-neutrale løsning på mange af de aktuelle klimaudfordringer i byggeriet – og særligt, når man som FRØSLEV er i stand til at gøre træet modstandsdygtigt overfor råd og svamp helt uden brug af kemikalier.
Stigende efterspørgsel
På virksomheden i Frøslev går man bestemt heller ikke rundt og keder sig, forsikrer direktøren:
-Nej, vi mærker en stigende efterspørgsel fra markedet på løsninger i træ. Og min forventning er, at det er en interesse, der kun vil vokse, nu hvor vi i første omgang vil kunne dokumentere klimaaftrykket fra to af vores produkter – og på sigt mange flere, lyder det fra Martin L. Petersen.