”Software-as-a-green-Service”
Når offentlige aktører køber ind, så skal digitalisering ses som en nødvendighed for at bæredygtig omstilling kan ske omkostningseffektivt. Data bruger strøm, når det lagres og behandles, men man kan komme langt med effektivt og bæredygtigt design af softwareløsninger.
Offentlige indkøb er mere end 5000 kuglepenne til en god pris. Selvom de fleste offentlige indkøbere har et øje på prisen, så øver mange sig i at gå væk fra indkøb af store partier af produkter eller varer til fordel for indkøb af services. Det er en bevægelse, der har stået på i mange år, og lige så stille åbner det op for nye måder at styre det offentlige forbrug.
”Vi kender det fra spørgsmålet om mobilitet. I stedet for at købe et antal biler, så køber nogle offentlige aktører en mobilitetsservices i en rum tid. Det gør det nemmere at ressourceoptimere og få indblik i hvor meget bilerne bliver brugt og dermed forbedre klimaaftrykket ved hjælp af ny teknologi som eksempelvis kunstig intelligens,” siger Sif Neldeborg, der er politisk konsulent i IT-Branchen og facilitator af IT medlemsorganisationens bæredygtighedsudvalg.
For flere indkøbere i den offentlige sektor har i dag erfaring med at efterspørge bæredygtigt it-udstyr. Kun ganske få har erfaring med at efterspørge bæredygtige softwareløsninger..
Ny teknologi gør det muligt at skrue op og ned på databehandling og datalagring, så man kan spare strøm. Men det kræver, at det offentlige prioriterer at kende deres forbrug af strøm og deres samlede CO2 udledning, ligesom de skal kende kilometer kørt for at kunne spare på benzin, eller elopladning.
”Man kan ikke stille krav til grønne softwareløsninger, hvis ikke man deler data om hvad situationen er i dag og hvor man gerne vil hen. Det kræver et tæt samarbejde, og at man ikke er bange for at invitere sine leverandører helt tæt på ved at dele sine data og bruge deres services,” siger Sif Neldeborg.
”Jo flere teknologier vi tager ind, jo mere executive bliver vi”
31 procent. Så stor en del af arbejdstimerne i den offentlige sektor kan automatiseres. Det skriver McKinsey i en rapport fra 2018, der også peger på, at de 31 procent skal findes blandt 73 procent af alle aktiviteter i den offentlige sektor. Potentialet for digitalisering i den offentlige sektor kan frigive tid og kræfter til bæredygtig omstilling. Hvis indkøb af services er mere overskueligt, er der tid til at indtænke den grønne effekt af indkøb.
Ifølge Sif Neldeborg kan software robotter gennem automaserede arbejdsgange overtage det ’kolde arbejde’ i den offentlige sektor. Det er nødvendigt for at finde tid til at tænke nye løsninger, som er mere klimavenlige.
”Potentialet i ny teknologi er at processer kan gøres smartere, hvis der er tilstrækkeligt mange datapunkter og digitaliseret viden om hvordan opgaver skal løses. Teknologi skal hjælpe virksomheder og det offentlige med at blive klogere på hvordan vi påvirker klimaet. Jo mere viden vi har gennem teknologi, jo mere executive bliver vi,” siger Sif Neldeborg.
Alle skal være mere bæredygtige
Den danske ’world overshoot day’ er allerede i marts. Det betyder at hvis alle leverede som danskere, havde vi opbrugt hele klodens resurser i marts. Offentlige aktører har ligesom virksomhederne en enorm opgave foran sig. Ved at åbne op og stille omfangsrige datasæt ansvarligt til rådighed kan man optimere alle former for forbrug. Både virksomheder og det offentlige skal i gang med at regne på klimaaftrykket.
”Der er de samme mekanismer i det offentlige, som også sker i det private. Ikke alle store virksomheder prioriterer en bæredygtig udvikling og det vil også få konsekvenser for dem over fem år, for det er kun et spørgsmål om tid, før vi ser de første ’kodak’ sager.,” siger Sif Neldeborg.
Bæredygtighed er en nødvendighed, for at en virksomhed kan være konkurrencedygtig og dermed økonomisk bæredygtig. Det samme gælder i det offentlige hvor man også må være effektiv og ansvarlig. Alle bruger data. Data regner med vil bruge 21-25 % af strømmen i 2025 i EU. Heldigvis kan vores programmer og datacentre designes, så de bruger mindre strøm og også med lidt politsk held, så den varme datalagring producerer, kan bruges til at opvarme lejligheder og huse i hele Danmark.
Der er ikke noget, der hedder en bæredygtig virksomhed. Men man kan arbejde med bæredygtighed i forhold til services, design af serverløsninger og databaser
Sif Neldeborg
”Der er ikke noget, der hedder en bæredygtig virksomhed. Men man kan arbejde med bæredygtighed i design af serverløsninger og databaser. Mange virksomheder vil gerne måles på deres hvor bæredygtige deres cloudløsninger er. De ser det som en konkurrencefordel. Hvis nu det offentlige også kunne købe ind på den præmis at deres softwareløsninger og datacentre skal være mere grønne er vi godt på vej,” siger Sif Neldeborg.
Muskler som markedsledere
Mange offentlige aktører har allerede en bæredygtig indkøbspolitik. Enten på egen hånd eller i fællesskab. I Københavns Kommune har man haft et grønt indkøbsteam til at starte initiativerne op. Kommuner og regioner i hele landet er også gået sammen i Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI), og selvom partnerskabets indkøbsmål for it begrænser sig til energirigtige skærme og computere, så er signalet om at man står skulder ved skulder meget positivt.
”De mindre kommuner, der ikke har de samme privilegie som de største og rigeste kommuner, har brug for at andre baner vejen. Nye teknologier som kunstig intelligens, kan være sværere at implementere hvis man ikke kender de gode business cases på forhånd. Mange har ikke det datagrundlag som de nye teknologier har brug for, for at kunne virke. De er nødt til at gå sammen med andre eller låne lignende data fra eks. nabokommuner. Det centrale er at man som offentlig virksomhed, kommer i gang med at sparre på strømmen og tænke forbrug og affald, som noget cirkulært og ikke indkøb af produkter til billigste pris. Det får vi nemlig ikke noget positivt klimaaftryk ud af,” siger Sif Neldeborg.
Når det handler om at sikre et positivt klimaaftryk, kræver det at digitaliseringen går forud for den bæredygtige omstilling. Man er nødt til at kende sin situation før man kan forbedre den og gøre det på en omkostningseffektiv måde.
”Alle skal være med til at efterspørge en grønnere brug af it produkter og services. Ellers går det ikke hurtigt nok. Det går ikke, at den offentlige sektor gør tingene anderledes end de private virksomheder, fordi styret af anderledes økonomiske incitamenter. Det skal være en god forretning at være bæredygtig for alle. Både dem der designer dine grønne softwareløsninger og dit it-udstyr har brug for at det offentlige går med på den grønne bølge, når det handler om IT. Teknologien er allerede i brug i det private. ,” siger Sif Neldeborg.